Leaping Bunny Logo - ζητήστε προϊόντα με αυτό το σήμα

Leaping Bunny Logo - ζητήστε προϊόντα με αυτό το σήμα
The original and only Leaping Bunny - Το μοναδικό σήμα για καθαρές επιχειρήσεις

Saturday, June 9, 2007

Παραπλανητικές δηλώσεις cruelty-free

Κάθε επιχείρηση μπορεί να επιλέξει τι θα γράψει πάνω στη συσκευασία του προϊόντος της. Κάποιες επιχειρήσεις επιλέγουν να βάλουν δηλώσεις ή διάφορα άλλα λαγουδάκια, τα οποία είναι εντελώς κενά περιεχομένου. Δηλαδή, οι δηλώσεις αυτές δεν σηματοδοτούν καμμία σοβαρή προσπάθεια της επιχείρησης για να σταματήσει ο κύκλος των πειραμάτων σε ζώα. Όμως οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μέρος της συνολικής εικόνας της επιχείρησης και έτσι πολλοί καταναλωτές μπορεί να οδηγηθούν στο να πιστέψουν ότι τα χρήματα που δίνουν για να αγοράσουν καλλυντικά ή σαμπουάν κ.λπ. πηγαίνουν σε επιχειρήσεις που έχουν σπάσει τον κύκλο της βαναυσότητας.

Όμως, δεν υπάρχει νομοθεσία που να προσδιορίζει αυστηρά το περιεχόμενο της κάθε δήλωσης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να αναγράφουν δηλώσεις που μπορεί να παραπλανήσουν τους καταναλωτές στο θέμα αυτό. Φυσικά, ένα μέρος της ευθύνης είναι των επιχειρήσεων, είτε διότι δεν έχουν κάνει τον κόπο να ασχοληθούν με το θέμα και έτσι δεν γνωρίζουν ότι για τα συστατικά που χρησιμοποιούν έχουν βασανιστεί ζώα, είτε διότι προσπαθούν εν γνώσει τους να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία των καταναλωτών που δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι στο θέμα αυτό. Να μην ξεχνάμε όμως ότι το υπόλοιπο μέρος της ευθύνης είναι των καταναλωτών, για παρόμοιους λόγους.

Ακολουθούν παραδείγματα παραπλανητικών δηλώσεων. Όλες οι παρακάτω δηλώσεις μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές εάν δεν εμφανίζονται μαζί με το αυθεντικό σήμα leaping bunny.

"Against animal testing"

"Not tested on animals"

"Το προϊόν αυτό δεν έχει ελεγθεί σε ζώα"

"Η επιχείρησή μας είναι κατά των πειραμάτων σε ζώα"

"Η επιχείρησή μας δεν κάνει πειράματα σε ζώα"

"Η επιχείρησή μας δεν απαιτεί από τους προμηθευτές της τον έλεγχο σε ζώα"

"Καμμία πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε δεν έχει ελεγθεί σε ζώα τα τελευταία 5 χρόνια"

"Η επιχείρησή μας χρηματοδοτεί έρευνα σε εναλλακτικές μεθόδους [δηλ. χωρίς πειραματόζωα] ελέγχου των συστατικών"

Το μόνο σήμα που δείχνει πραγματική, έμπρακτη, και πιστοποιημένη δέσμευση της επιχείρησης για να σταματήσουν τα πειράματα σε ζώα είναι το leaping bunny (δείτε το στον τίτλο του blog). Το σήμα αυτό μπορούν να το χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες υιοθετούν το Πρότυπο Humane Cosmetics Standard (βλ. σχετικά posts).

Φυσικά οι επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί με το Πρότυπο αυτό κάνουν πολύ περισσότερα από το να δηλώνουν απλώς (!) ότι είναι κατά των πειραμάτων σε ζώα.

Ας τις στηρίξουμε (δείτε τον "Κατάλογο για προϊόντα στην Ελλάδα με το σήμα leaping bunny", στο αρχείο του blog). Στηρίζοντας αυτές τις επιχειρήσεις στηρίζουμε και όλους τους προμηθευτές τους που έχουν καταργήσει οριστικά τα πειράματα σε ζώα.


No comments:

Non-greek speakers

Please visit this site. Thank you.